T K

Koluman Otomotiv Endüstri AŞ

Proje İçeriği

2017 yılı içerisinde 3 büyük IT projesine başladık ve tamamladık. Bunlardan ilki, Tempest' e sahip içerisinde Network operasyon odası, Sistem odası, İş sürekliliği odası, UPS odası ve depo olmak üzere 5 oda barındıran ve kendine ait bir jeneratörü olan bir Veri Merkezi inşa etmek ve devreye almaktır. Eski sistem odamız, kurumun büyüme hedefine hizmet edemeyecek kadar eski ve dar bir alana sahipti. Yeni veri merkezimiz Akdeniz bölgesindeki en modern ve teknolojik altyapıya sahip veri merkezidir diyebiliriz. Firmamızı ziyarete gelen tüm misafirlerimizden aynı tepkiyi alarak gururlanıyoruz. İnşaatını sıfırdan devraldık, tamamladık ve eski sistem odamızı yenisine 2017 yılı içerisinde taşıdık. Projelerimizden ikincisi, tüm Network Ekipmanlarımızı değiştirdik. Daha önce küçük ve dağınık bir sisteme sahip olan altyapımızı uçtan uca Extreme Networks ürünleri ile güncelledik. Sahaya 37 adet switch, 2 adet backbone ve 107 adet access point implemente ettik. Bunun yanında network güvenliği için network access control (NAC) ü ve loglama-analitik (Pureview) i devreye aldık. Uçtan uca wireless projesini tamamladık, fabrikanın çalışılacak her alanında kesintisiz wifi sinyaline sahip duruma getirdik. Tüm ürünleri cluster yapıda kurduk. Üçüncü projemiz de tüm zayıf akım kablolama alt yapımızı yenilemek oldu. Tüm kabloları yedekli bir şekilde çektik. Bu 3 projedeki amacımız da yedekli bir yapı ile iş sürekliliğini sağlamak, dağıtık yapıdan kurtulup bir düzen elde etmek, daha güvenli ve teknolojik bir altyapıya sahip olmak ve endüstri 4.0 projelerine hizmet edebilecek bir yapıda çalışıyor olmaktı. Tüm amaçlarımızı projelerin bitiminde sağladığımızı gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Ayrıca yaptığımız bu projelerden ötürü Turkcell geçen sene Adana' da yaptığı küçük bir organizasyon ile KOE IT olarak bizi ödüllendirdiğini de gururla söyleyebilirim.


Projenin Amacı

Koluman Otomotiv Endüstri AŞ de 2016 Temmuz' a kadar bir IT birimi yok idi. Benim KOE' de işe başlamam ile birim kuruldu. Altyapıdaki kullanılan cihazlar farklı markalar ve eski cihazlar idi. Endüstri 4.0 projelerine hizmet edemeyecek seviyedeydi ve yedekli bir yapı yoktu. Bu kısmını iyileştirme ve gelecek projelere gerekli altyapıyı sağlamak için yaptık. Fakat güvenlik açısından devreye aldığımız hizmetler yeni bir süreç olarak hayatımıza girdi. Network Access Control ile 802.1x i devreye aldık. Network analytics ile yeni raporlamaları devreye aldık. Tempest de yeni bir hizmet olarak askeri gereksinimlerden dolayı devreye aldığımız yeni bir yatırım idi. Ayrıca SAP tarafında yaptığımız projeler ile de yeni hizmetleri devreye almış bulunmaktayız.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Proje içerisinde aslında var olan fakat kurum içinde daha önce kullanılmamakta olan NAC (Network Access Control) sistemi 802.1x ile devreye alındı. Kurguladığımız NAC politikaları ile her kullanıcımızı AD deki OU bazında ayırdığımız vlanlara otomatik atacak şekilde kurallar tanımlamaları yaparak DHCP de problem yaşamadan IP almalarını sağladık, buna göre de departman bazlı güvenlik politikaları uygulamaya başladık. Bu KOE için bir yeniliktir. Ayrıca Veri Merkezindeki Tempest uygulaması da yine kurum için bir yenilik olarak sayılabilir. Veri Merkezindeki mantrap kapılar, ortam izleme ve uyarı sistemi, free cooling klima sistemi de yine yenilikler arasında sayılabilir. Bunlara ek olarak konumlandırdığımız Versa Networks' un firewall cihazı SDWAN özelliğine sahip olduğu için en büyük yeniliklerden birisi SDWAN uygulamasını kullanmamız oldu.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Proje tüm fabrika genelinde bir fayda sağladı. Tüm alanda wifi sinyalinin aktif olması, mobil çalışma ortamı sağladı. Ayrıca kesintisiz ve yedekli network ile SAP işlemlerimiz tüm departmanlarda sorunsuz bir şekilde ilerliyor. Ayrıca aldığımız güvenlik önemleri yine firma genelinde bir iyileşme sağladı.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Network uptime oranı fabrikamızda KPI olarak Balance Score Card da takip ettiğimiz bir performans kriteridir. Proje sonunda network uptime oranımız %99,9 seviyelerine çıktı. Planlı kesintileri hesap dışı bırakırsak %100 diyebiliriz. Ayrıca üretimde kullanılan lazerler ve robotlarda da kesintisiz çalışma oranını yakaladık. Yine SAP tarafındaki network kaynaklı kesintileri sıfıra indirgedik. Ayrıca IT çözüm sürelerimiz de ortalama 15 günden 9 güne düştü (Oranın yüksek olmasının sebebi, bu KPI yazılımsal geliştirmeler dahil tüm IT işlemleri için takip etmekteyiz).


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Projemizin bütçesi yaklaşık 2mio $ civarında idi. Hem bütçe desteği hem de projedeki üst yönetim desteği oldukça fazla idi. Proje öncesi, kablolu network desteğinde bile zorlanırken proje sonrasında tüm fabrikaya kesintisiz network sağlamış olduk. Yine aldığımız tüm güvenlik önlemleri konusunda üst yönetimin tam desteğini aldık. Yaptığımız raporlamalar ile kurum içi uygulama kullanım oranları, internet çıkışları hakkında çeşitli iyileştirmeler yapma ve yine bu konuda üst yönetimin tam desteğini alma şansımız oldu.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projemizde IT ekibimden ben dahil 4 kişi full time görev almıştır. 3 ekip arkadaşım departmanımızda sunucu, network ve donanım tarafında hizmet vermektedir. Ayrıca Holding IT mizden de 2 kişi part-time olarak proje içerisinde bize destek verdi.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projemiz kapsamında Exodus Danışmanlık şirketinden destek aldık.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projemiz kapsamında tüm Network ürünlerini Extreme Networks ile yeniledik. Backbone, switch, access point, nac, analytics çözümlerinin hepsi Extreme Networks ürünüdür. Firewall cihazımız da Versa Networks firmasının Versa Next Generation Firewall' udur. Ayrıca proje kapsamında sanallaştırma platformumuzu VMWare' e taşıdık. Backup için Veeam Backup çözümünü uyguladık. Pulse Secure PSA5000 ile SSL VPN çözümü uyguladık. Buna ek olarak DELL EMC nin Datadomain cihazının kurulumunu da gerçekleştirdik.